11 Crackie

slajd 01
slajd 02
slajd 03
slajd 04
slajd 05

Crackie efekti

Maštovitost upotrebe Crackie efekata na raznoraznim površinama dozvoljavaju poigravanje sa detaljima ali i kompletnim prostorom do neslućenih granica.

Izgled: unikatani efekati ispucale isušene zemlje ili ispucalih starih boja na zidovima ili nameštaju.

Primena: dekorisanje detalja enterijera ili nameštaja uglavnom privatnih objekata urađenih u posebnom, najčešće satrinskom, stilu.

Tonovi: veliki broj osnovnih kataloških tonova, tonova na zahtev (po uzorku ili raznim katalozima, ton-kartama i časopisima), ali i bezbroj višebojnih kombinacija sa raznim bojama podloga kako bi se postigao zahtevani unikatni efekat.

Podloga: hrapavi i glatki malter, glet, beton, kamen, gips, opeka, drvo, iverica, medijapan, metal, plastika, staklo, papir… uz prethodnu adekvatnu pripremu.

Prajmer i zaštita: kao prajmeri se koriste Acrolux ili Acryl Primer na vodenoj bazi u adekvatnom koloru u zavisnosti od željenog efekta. U enterijerima posebna zaštita nije neophodna, ali se radi dodatne impregnacije i zaštite, pogotovo, od vode i vlage može koristiti Sandecoshield transparentna impregnacija takođe na vodenoj bazi, koja ne menja krajnji izgled efekta, ili se radi postizanja dodatnih efekata mogu koristiti tonirane transparentne emulzije Decor Vel i Decor Sil ili posebni sjajni i luminescentne  impregnacije kao sto su Decor Wax, Decor Star, Arista koje menjaju krajnji izgled efekta.  Ukoliko se radi imitacija ispucale zemlje ne preporučuje se primena za površine koje će biti izložene habanju, dok za efekat stare ispucale boje dodatna mehanička zaštita se postiže upotrebom lakova na vodenoj bazi, pogotovo ukoliko se tretira nameštaj.

Alat: za nanošenje prajmera kao i samog Crackie premaza koriste se razni valjci sa kraćom dlakom ili razne četke a za završni sloj, u zavisnosti od toga kojim tipom materijala se radi i kakav se efekat želi postići, mogu se koristiti četke, valjci, špahtle, rostfraj gleterice sa zaobljenim ivicama, razni tamponi i sunđeri.

Održavanje: pamučna ili magična krpa sa deterdžentima ili sapunicom. Alkohol i razni razređivači se ne smeju koristiti!

slajd 01
slajd 02
slajd 03
slajd 04
slajd 05